pátek 11. prosince 2009

Zemiakové placky (Bramboráky)

Nejaké bramboráky vie urobiť každý. Niekto do nich pridáva kyslú kapustu (zelí), niekto údené mäso, niekto cibuľu. Receptov sú minimálne desiatky. Ale poriadne bramboráky, to nie je len tak. Trochu neskromne sa domnievam, že moje bramboráky sú najlepšie - aspoň mne a mnohým ľuďom v mojom okolí, ktorí ich mali možnosť ochutnať, chutia najviac. Pritom nejde o žiadnu veľkú vedu. 

Budeme potrebovať nasledujúce suroviny:

2 kg zemiakov, 3 vajcia, trochu (odhadom tak 200 gramov) hladkej múky, cca 1/4 kg oravskej slaniny (oravská slanina sa dá kúpiť napr. v Tescu na Anděli, v prípade núdze sa dá použiť aj anglická slanina), cca 200 g eidamu, čierne korenie (pepř), soľ, majoránku a hlavičku cesnaku.


Slaninu a eidam nakrájame na drobné kocky a nasypeme si ich niekam bokom. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame - stačí nastrúhať zhruba 50% na jemno a 50% na hrubo. Do nastrúhaných zemiakov prisypeme nakrájanú slaninu a eidam, vylisujeme hlavičku cesnaku (cesnaku nie je nikdy dosť, podľa chuti ale môžete dať aj menej), prisypeme cca polievkovú lyžicu čierneho korenia, zhruba 2/3 lyžice soli a pár čajových lyžičiek majoránky. Do zmesi rozmiešame dve vajcia a prisypeme od oka väčšiu časť múky. Poriadne premiešame. Vzniknuté cesto nesmie byť príliš premúčené. Tretie vajce a zvyšok múky pridáme v prípade, že cesto nedrží alebo je v ňom príliš málo múky. 

Keď je cesto ako-tak hotové, treba z neho vyliať/vytlačiť vodu. Čím menej vody v ceste bude, tým lepšie sa budú bramboráky robiť (a tým lepšie bude cesto držať pohromade). 

Potom na panvici rozohrejeme olej a môžeme začať. Na bežné panvice do 30 cm stačí jedna poriadna naberačka cesta, ktorú na panvici utľapkáme do tvaru placky hrubej cca 1-1,5 cm. Placku z oboch strán opečieme do zlatova až dohneda. Upečenú placku pred odložením z panvice poriadne oklepeme od oleja a uložíme ju na papierový obrúsok (a prípadne ju prikryjeme ďalším obrúskom, ktorým osušíme zvyšky oleja). Je dôležité prvú dokončenú placku ochutnať, aby sa stihli prípadné úpravy cesta (dokorenenie, málo cesnaku, málo/veľa múky atď). 

K hotovým plackám môžeme podávať kyslú smotanu, kyslú kapustu alebo čokoľvek iné, na čo máte chuť.


1 komentář: