pondělí 7. prosince 2009

Řízky

Je nesmysl psát "recept na řízky". Na trojkombinaci "hladká mouka, vejce, strouhanka" není co vymýšlet. I když - nezřídka jsem se setkal již s řízky nevalné chuti, takže asi na tom něco bude. Navíc - když byl můj brácha na vojně, tak mu matka posílala domácí řízky, kterými bratr uplácel mazáky proti šikaně. Takže asi NĚCO na tom bude.


Můj klasický postup se nijak neliší od základního. Akorát teda skrz sítko proseju strouhanku, aby byla výsledná směs co nejjemnější. Volba masa - poslední dobou kupuji vepřovou pečeni bez kosti, udělám tenké plátky a lehce to naklepu - tenký řízek má něco do sebe. Řízky nesolím. Dám do mouky, vejce, strouhanky a na vyšší vrstvu rostlinného oleje - žádná věda.


Každopádně rád dělám nějaké ozvláštnění. Takže kukuřičné lupínky, zvané kornflejky. Dám si je do hrnce, kde je rukou v dlaních rozrtím skoro na prach. Kornflejky perfektně nahradí strouhanku, řízek dostane netradiční chuť a každý to ocení. Do budoucna se ještě chystám zjitit, zda Maršálek Radecký skutečně jedl řízek obalovaný v parmazánu místo strouhanky.


Poslední zajímavost - občas připravené maso naložím přes noc do jogurtu nebo kefíru a pak obaluji rovnou ve strouhance / kornflejcích. Maso zkřehne a je to o něco dietnější. Chuťově zajímavější. A nejlepší na tom je - naprosto stejné principy aplikuji i na smažený hermelín, když někdy dělám. Funguje to skvěle.


Řízky jsou sice blbost, ale zatím se každej mohl utlouct, tak snad pár fotek neuškodí ;).

1 komentář: