středa 9. prosince 2009

Vanilkové rohlíčky

Nikdy jsem nebyl vysazený na vánoční cukroví, ale vanilkové rohlíčky jsou klasika, na kterou se těším každý rok. Letos poprvé jsem se rozhodl je vyzkoušet doma sám. Totiž - když jde o zpracování těsta, tak jsem příšerný - moje pokusy o mřížkový koláč skončily v koši, podobně tak domácí těstoviny (i když ty šly trochu jíst) (ale vypadaly odporně). Takže jsem si nechal napsat recept od máti, na kterou je v tomto směru vždy spoleh.


Abych to ještě vysvětlil - u našich doma je jenom jeden počítač, za kterým vždy sedí táta. Pokud teda chce máti poslat něco mně, musí to tátovi nadiktovat. A jelikož nemám talent na psaní jen tak z paty, je logické, že výsledný text je vždy docela zábavný. Čili následuje kopie receptu, jak jsem jej dostal do mailu, protože vystihuje vše podstatné.

Ingredience:
• 15 dkg hladké mouky
• 2 dkg cukru
• 10 dkg másla
• 5 dkg mandlí nebo oříšků
• 1 žloutek, vanilka, moučkový cukr na obalování
• 2 dc Müller Thurgau (minimálně)


Postup:
Do sypkých příprav rozsekáme tuk, přidáme žloutek a spojíme na válu v těsto. Pracujeme rychle, aby tuk v těstě příliš nezměkl, pak by se totiž rohlíčky špatně dělaly (přitom se díváme na šračky v televizi, pokud na to máme nervy). Kvůli teplotě dáváme zpracované těsto do chladna odpočinout (a také kvůli nebezpečí televizní infekce, těsto by s mohlo totiž srazit. Zvlášť závažné ohrožení představuje Prima a Nova). Z těsta uděláme váleček, nakrájíme na stejné kousky a děláme malé rohlíčky. Odháníme psa. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (mezitím se pro správné vypečení doporučuje pohár chladného Müller-Thurgau – ten nepřijde do těsta, pozor!). Horké obalujeme ve vanilkovém cukru. Odháníme všechny dobrovolné pomocníky a hledáme vhodný úkryt na finální produkt.


Na to, že jsem je dělal poprvé v životě, tak se mi celkem povedly - možná jsem je trochu přepekl. Protože u rohlíčků není přesně dané, jak moc přesně má být vyhřátá trouba a jak dlouho tam mají zůstat. Já jenom vím, že začnou-li hnědnout okraje rohlíčků, je skoro pozdě. Ale první dávka je v podstatě úspěch, takže nakoupíme suroviny a pustíme se do toho ve velkém ;).

Žádné komentáře:

Okomentovat