Přibližně před rokem jsem byl pozván k sestře na "Arabskou noc". Večírek, kdy se strašně přežereme a tak. Byl jsem zrovna ale dlouho v práci, neměl jsem moc možností něco vymýšlet a tak jsem na poslední chvíli volal Martinovi, jaký by to recept mi doporučil, abych jej mohl vydávat za arabský. Poradil mi jednoduchý recept, kde suroviny jsem koupil v nejbližším krámě a slavil jsem s ním na arabském večírku úspěch. Odtud tedy "arabské maso", i když to nemá s arábií asi nic společného.
Konzistence pokrmu má několik výhod. Jednak - není k tomu potřeba prakticky žádná příloha. Chuť celého pokrmu je naprosto úžasná a pro většinu lidí nová, zajímavá. A taky jde o jeden z nejjednodušších a zároveň nejlevnějších a nejrychlejších receptů, které se navíc dají i po nějakou dobu skladovat v lednici a rychle je dodělat. V zásadě to připomíná falafel, ale hlavní surovinou je maso.

Čtyři lidi se přecpou z tohoto dávkování:
Půl kila hovězího mletého - mám rozbitej mlýnek, takže musím potupně kupovat, majitelé elektrických mají výhodu a umelou si masíčko dle chuti.
Kuskus - dávám asi tak polovinu balení, takže asi tak 150 gramů tuším. Někdy ještě maličko přisypu - viz dále.
Hřebíček - umlít malou hrstičku hřebíčku, já to pořádně překrájím nožem.
Mandle - dají se koupit i nasekané - já si je rád pořádně překrájím nožem - takovou větší hrst, klidně více.
Cibuli jednu velkou, mletou skořici.
Několik stroužků česneku a jogurt na omáčku.

Postup je jednoduchý. Dobře namletý hřebíček, kuskus, mleté maso, nasekané madle dám do mísy (v mém případě titanové pánve) a pořádně promísím. Musí vzniknout takové těsto s rovnoměrným rozšířením kuskusu v hmotě. Pokud se mi zdá, že je pořád moc masa, tak přisypu trochu kuskusu. Není účel udělat maso a kuskus v poměru 1:1, ale aby to získalo žádanou sytost, musí být na povrchu hmoty kuskus hodně vidět. Stejně tak - pokud nevoní hřebíček již při tomto mísení, je dobré nějaký přidat. Rovněž přidám sůl, ovšem já s ní šetřím - přidat se dá kdykoli a hlavně bude slaná jogurtová omáčka, tak opatrně.

S masem se nyní dají dělat psí kusy. Zkoušel jsem ho dělat v grilovací pánvi naplacato, ale poslední dobou se mi osvědčilo těsto rozdělit na čtyři kusy a udělat takové koule. Masa je tam 125 gramů, což je společně s kuskusem příjemná porce, která zasytí. Každopádně - v tento okamžik je dobré maso, které nesníme, schovat do lednice, jeden dva dny to asi vydrží (ověřeno).
Koule masa podliju trochou vody a dám péct do trouby. Vypékající se šťáva se vsákne do kuskusu, unikne leda jen trochu tuku. Při těch 180° je maso upečené celkem rychle, asi tak dvacet až třicet minut maximálně. Na povrchu vznikne tvrdší kůrka, ale uvnitř je to propečené a měkké. Hotová koule je trochu sušší (záleží na masu i prosolení) a proto si uděláme stranou jogurt s česnekem.
Dříve, než se do toho pustíme, osmahneme si na pánvi nahrubo nakrájenou cibuli. Když je už hotová, poprášíme ji skořicí. Zde ještě podotknu, že v původním receptu se takto připravená cibule přimíchala do masového těsta a peklo se to jako celek. Osvědčilo se mi to ale dělat zvlášť.

Nevím, jak kdo miluje česnek, ale my ho doma zbožňujeme. Na malý kelímek jogurtu dávám 3-4 stroužky, které tam namačkám a přidám docela dost soli. Mám raději, když je maso okořeněno hřebíčkem a teprve dle množství jogurtové omáčky si reguluji další příchuť. Navíc - skořicová cibulka chutná taky skvěle i s tím jogurtem, tak to tak servíruji.

Mnozí mají tendenci k jídlu přikusovat chléb - ono to opticky vypadá opravdu trochu chudě. Ale zaručuji, že je to dost syté, takže bych přidal maximálně tak čerstvou zeleninu.
Krome toho, ze sem pisu abych Daveovi udelal radost, tak tohle me zaujalo a na 100% to vyzkousim!
OdpovědětVymazat