pátek 9. dubna 2010

Fresh bedýnka

Po zdlouhavé zimě jsem nejednou cítil nedostatek dobré zeleniny a ovoce. Některé věci se dají celkem dobře sehnat i v obyčejných obchodech, ale čím více jsem hledal, tím více jsem shledával, že kvalita zboží tohoto druhu není vždy ideální. Pak jsem se někde doslechl o Fresh bedýnkách a jal jsem se to vyzkoušet.

Samotná myšlenka mi je neskutečně sympatická. Pokud možno místní dodavatelé (prostě co nejbližší, zdaleka ne všechno je z ČR) dávají své produkty do bedýnek, které si zákazník může všelijak namíchat zeleninou i ovocem. Filozofie je asi taková, že místo nákupů v obchodě ušetřené peníze vrazíme do pravidelného (třeba týdenního) dovozu bedýnek v několika velikostech dle hmotnosti. Takže by člověk měl mít cibuli na pánvi, která neputuje přes celou Evropy a v případě dovozových produktů by mělo jít výhradně o BIO, nemluvě o kvalitě. V tomto směru není co vytknout.

Samozřejmě - s cenou musíme počítat, jako s vyšší. Pětikilová bedýnka přijde na 400 Kč, což je docela dost. No, naštěstí se k člověk nemusí k ničemu zavazovat, takže jsem vyzkoušel jeden pětikilový mix ovoce a zeleniny. Před pár dny dorazil, takže jaké jsou dojmy?

Musím říct, že jsem trochu rozladěný. Volba ovoce i zeleniny sama o sobě je opravdu dobrá. Skvělé červené pomeranče, moc dobré hrušky, výtečný česnek i brambory, plus celer (hned jsem půlku zpracoval k večeři), jablíčka, banány a kiwi. V tomto směru nemohu pomlouvat ani omylem, dost jsme si pochutnali a nebudete tomu věřit, je to rozdíl. Na chuti, na kvalitě, na duši. Potud dobré.

Zklamání ale bylo jiné. Za ty prachy je toho... nějak MÁLO! Z pěti kilogramů jsem čekal kilo jablek, kilo pomerančů, kilo brambor a kilo ostatních věcí. Místo toho jsem dostal (počítal jsem to) jeden velkej celer, dvě jablka, dvě hrušky, dva pomeranče, čtyři malé banány, čtyři kiwi a jeden česnek + pár brambor. Nějak jsem si to představoval prostě jinak. Čtyři stovky zmizely a chuť je na hranici změny směrem v pachuť.

Nebudu házet flintu do žita. Ono se taky ještě neurodilo. Zkusím bedýnku za měsíc, za dva a nechám si ji jinak namixovat, možná spíš jenom ovoce, jelikož se základní zeleninou problémy nemám (no, leda rajčata, ale to je ovoce, že jo?). Nejsem prostě jenom tolik nadšený, jak jsem si myslel, že budu. Ale vydržím.

Máte podobnou zkušenost? Nebo tip na jinou firmu?

2 komentáře:

  1. já beru zeleninu i ovoce od chlapíka u nás v Libochovicích, má svoje zahrady a pole a vše je od něj kvalitní, pak mám kámoše co má velkosklad ovoce zelenina v Roudnici nad Labem a ten má taky jen kvalitní věci, ptal jsem se ho na zeleninu v obchodech a říkal že nekupovat max z billy je to prej nejmenší zlo a je fakt že jsem si koupil ve šparu celer udělal z něj polívku a prostě nebyla tak dobrá jako když si koupím celer u nás v libo nebo právě od kámoše

    s fresh bednama zkušenost nemám a myslím že je ani nepotřebuji :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bio věci mají něco do sebe, když srovnám třeba vejce co nám nesou naše slípky co jsou kremný pšenicí, bramborama a trávou všeho druhu je to sakra rozdíl než ty co koupíš v obchodě, se zeleninou a ovovcem je to stejný, jenže ta cena to plno lidí odradí

    OdpovědětVymazat