pátek 6. ledna 2017

Hrnkové knedlíky

(Fotky dodám, až budou).

Je to teda pár let, co jsem tady nic nenapsal - ne snad, že bych nevařil, ale nějak mne to psaní o vaření baví méně, než jsem čekal :). Když ale teď přišla příležitost, rozhodl jsem se zarchivovat recept na hrnkové knedlíky tety Vandy, která měla díky svým polským kořenům spousty dobrých postupů a dávala si na vaření a jídle pořádně záležet. I když já sám knedlíky nijak zvlášť nevyhledávám, když už dělám guláš, tak si na tuhle dobrotu vždy vyhradím čas a prostor, protože jsou hrnkové knedlíky prostě lahůdka.

Předem řeknu, že "hrnkové" jsou knedlíky od toho, že se v hrnku přímo vaří, ale zároveň nám hrnek poslouží, jako míra. Takže první věc, kterou si přichystejte, je sada hrnků s rovnou stěnou (žádné zaoblené či jinak tvarované kafáče...) a o stejné velikosti - plus dostatečně velký hrnec, kam hrnky s těstem vyskládáte. A nyní již základní recepis:

1 rohlík
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek mléka
1 vejce - oddělte žloutek od bílku
hrst zelené petrželky, lze použít ale i libeček - zeleného se nebojte, jen ať jsou knedlíky pěkne strakaté
máslo na vymazání hrnků, sůl a pepř

Tenhle předpis je v podstatě porce pro dva lidi, takže to celé adekvátně násobím počtem strávníků. Jelikož se mi sníh z jediného bílku šlehá blbě, pracuju obvykle s dvojnásobkem uvedeného receptu a vám doporučuji totéž.

Do hrnce dejte vařit vodu a to v takovém množství, aby všechny vložené hrnky byly posléze ponořené tak zhruba do 3/4 jejich výšky. Když bude pak voda bublat a bylo by jí moc, tak by nám mohla nacákat do hrnků a to nechceme. Protože se toto množství špatně odhaduje, dělám to tak, že dám do hrnce vody spíše méně, ale mám ve varné konvici stranou připravený další litr vody na dolití, až vyskládám všechny hrnky pěkně vedle sebe.

Rohlík - klidně ať je trochu starší - nakrájejte do mísy. Hrnky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Z bílku vyšlehejte sníh. Do mísy pak dejte k nakrájenému rohlíku mouku, mléko, žloutek, trošku soli a pepře a vše promíchejte. Já to dělám v rychlém tempu, aby se rohlík v mléce nerozblemcal. Následně přidám nakrájené bylinky, zase promíchám. Poslední krok je nejdůležitější a lidé ho často podceňují (zejména na Litoměřicku). Vmíchání sněhu do těsta. Nemíchejte, místo toho překládejte. Pomalu, něžně. Chceme, aby sníh prostoupil těstem, ne aby se to celé slilo do polívkové konzistence. Chceme, aby bylo těsto nadýchané, provzdušněné, lehké. Nespěchat, netlačit, ale klidně svižně.

A nyní jdeme do finále - sněhem nadýchané těsto pomalu naskládám do máslem vymazaných vymazaných a moukou vysypaných hrnečků. Stačí jen tak do 3/4 výšky hrnku, knedlík dost nabyde. A hnedka zčerstva je kladu do hrnce s vroucí vodou - případně doliju z varné konvice tak, aby byly hrnky dostatečně ponořené. Var vody nemusí být šílený, má to bublat, takže ztlumím plamen na střední míru. Přiklopím hrnec poklicí a čekám. Teď záleží na konkrétní velikosti hrnku, na začátek počítejte s dvaceti minutami. Někdy je to patnáct, ale ne méně.

Závěr je celkem prostý - vyndat hrnky a vyklopit z nich knedlíky k nakrájení. Vyndat hrnky může být problém - pokud ještě mají ouška, tak používám naběračku nebo jiný nástroj, který má na konci věšáček. Tím věšáčkem chytnu hrnek za ucho a rychle ven. Když ouška už hrnky nemají, pomůžu si utěrkou. Vyndaný hrnek pak zevnitř obkroužím nožem, abych odlepil hmotu od stěny hrnku - ale když je hrnek řádně vymazaný, mělo by to jít samo. Povětšinou to dělám tak, že celý hrnek chytnu do utěrky, otočím dnem vzhůru a bouchám do něj ze všech stran - a knedlík se po chvilce vyklopí. Tahle fáze chce trochu cviku a trpělivosti. Pokud vám z hrnku vypadne jen půlka knedlíku, asi nebyl dost uvařený. No a nakrájet a na talíř, to je jasné!

Celý tenhle recept považuji za prostinký, až se divím, že to tak nedělají všude. No, nedělají. A proto jsem o tom prostě musel napsat :).

Žádné komentáře:

Okomentovat