Nikdy jsem nebyl vysazený na vánoční cukroví, ale vanilkové rohlíčky jsou klasika, na kterou se těším každý rok. Letos poprvé jsem se rozhodl je vyzkoušet doma sám. Totiž - když jde o zpracování těsta, tak jsem příšerný - moje pokusy o mřížkový koláč skončily v koši, podobně tak domácí těstoviny (i když ty šly trochu jíst) (ale vypadaly odporně). Takže jsem si nechal napsat recept od máti, na kterou je v tomto směru vždy spoleh.
Abych to ještě vysvětlil - u našich doma je jenom jeden počítač, za kterým vždy sedí táta. Pokud teda chce máti poslat něco mně, musí to tátovi nadiktovat. A jelikož nemám talent na psaní jen tak z paty, je logické, že výsledný text je vždy docela zábavný. Čili následuje kopie receptu, jak jsem jej dostal do mailu, protože vystihuje vše podstatné.
Ingredience:
• 15 dkg hladké mouky
• 2 dkg cukru
• 10 dkg másla
• 5 dkg mandlí nebo oříšků
• 1 žloutek, vanilka, moučkový cukr na obalování
• 2 dc Müller Thurgau (minimálně)
Postup:
Do sypkých příprav rozsekáme tuk, přidáme žloutek a spojíme na válu v těsto. Pracujeme rychle, aby tuk v těstě příliš nezměkl, pak by se totiž rohlíčky špatně dělaly (přitom se díváme na šračky v televizi, pokud na to máme nervy). Kvůli teplotě dáváme zpracované těsto do chladna odpočinout (a také kvůli nebezpečí televizní infekce, těsto by s mohlo totiž srazit. Zvlášť závažné ohrožení představuje Prima a Nova). Z těsta uděláme váleček, nakrájíme na stejné kousky a děláme malé rohlíčky. Odháníme psa. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (mezitím se pro správné vypečení doporučuje pohár chladného Müller-Thurgau – ten nepřijde do těsta, pozor!). Horké obalujeme ve vanilkovém cukru. Odháníme všechny dobrovolné pomocníky a hledáme vhodný úkryt na finální produkt.
Na to, že jsem je dělal poprvé v životě, tak se mi celkem povedly - možná jsem je trochu přepekl. Protože u rohlíčků není přesně dané, jak moc přesně má být vyhřátá trouba a jak dlouho tam mají zůstat. Já jenom vím, že začnou-li hnědnout okraje rohlíčků, je skoro pozdě. Ale první dávka je v podstatě úspěch, takže nakoupíme suroviny a pustíme se do toho ve velkém ;).
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat